YOB (USA)



YOB is een Amerikaanse stoner/doom/sludge-metal band. Wat eerste dat opvalt zijn de vocalenm die uiteen lopen van gesproken woord via subsonisch gegrom naar gemeen vervormde, Jennifer Herrema-achtige snauwen.

Het tweede dat opvalt is dat de nummers, hoewel ze erg lang zijn, geen moment vervelen. Lengte is niet per sé een indicatie van kwaliteit, want het is niet zo eenvoudig om de aandacht een kwartier of langer vast te houden zonder in herhaling te vervallen. YOB weet duidelijk hoe ze een goede track moeten opbouwen, zonder hun toevlucht tot gimmicks te moeten zoeken. Ja, er wordt geschreeuwd, en ja, er worden vocalen vervormd, maar gelukkig is dat niet het enige dat er gebeurt. De instrumentale stukken geven meer dan genoeg ruimte om de zware gitaarriffs helemaal tot hun recht te laten komen. Elke keer weer verdrinken de vocalen in een zee van overstuurde gitaren, om daarna met een andere invalshoek toch weer terug te komen. Luister, en je begrijpt meteen wat ik bedoel.

Hieronder vind je alle drie de albums die YOB heeft uitgebracht. De band ging in 2006 uit elkaar, maar zanger/tekstschrijver Mike Scheidt heeft intussen een nieuwe band: Middian. Wat kan je er van verwachten? Het is YOB, maar dan sneller, gemener en net zo verstikkend, met een grotere variatie aan vocale stijlen; wat Middian doet is eigenlijk een logische extrapolatie van de richting die YOB was ingeslagen. Middians debuutalbum, 'Age Eternal' staat er daarom ook in deze post.



De bandleden van Middian (uit Oregon) kregen eind 2007 een rechtszaak voor hun kiezen van een andere Amerikaanse band, 'Midian' (uit Milwaukee), die vond dat de band moest stoppen met het verkopen van hun platen en hun naam moest veranderen. Rechtsgeldig gezien konden ze die claim niet echt hard maken (ze speelden nooit, hadden nog nooit een plaat uit gebracht), maar Scheidt & co waren niet bereid een advocaat in te huren en de zaak aan te vechten - tot de fans donaties begonnen te storten voor een 'Middian legal defense fund'. Ondanks dat ze door de hele situatie door hun label, 'Metal Blade records' gedumpt zijn, tourt Middian (uit Oregon) inmiddels weer. Gelukkig maar.


YOB - Catharsis(2003)

Proberen
Consumeren

YOB - The Illusion of Motion (2004)

Proberen: Deel 1 Deel 2
Consumeren

YOB - The Unreal Never Lived (2005)

Proberen
Consumeren

Middian - Age Eternal (2007)

Proberen
Consumeren Out of print!

2 comments:

  1. Unknown said...

    man, man
    toevallig op je blog terecht gekomen doordat ik een beetje aan googelen was over bohren
    alles wat ik hier ben tegengekomen was ofwel steengoed ofwel opmerkelijk interessant
    vooral yob kan me helemaal bekoren
    lekkere blog, en daar ik ook wat bezig met dergelijke live projectjes geeft het mij veel inspiratie.
    ken je 'pilgrimage' van 'om'?, misschien ook nog eens de moeite
    bedankt!!!!  

  2. het.yzeren.koor said...

    Bohren is een goede, goede band. Zie ik je 19 oktober?

    Tof dat je YOB leuk vindt! De lol van een muziekblog is natuurlijk anderen kennis laten maken met interessante nieuwe dingen.

    OM komt er zeker aan, zo gauw ik alles een beetje goed beluisterd heb. Zoek ook nog wat van de 7"-singles.

    PS. heb je mp3's van je band? Ik wil het checken! :)  


 

Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.